Fenotipska raznolikost sorti šipka: diskriminirajuća moć morfoloških i kemijskih karakteristika ploda

U suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, gdje dominira selektivni uzgoj manjeg broja komercijalnih sorata značajno je smanjeno genetsko bogatstvo. Prikupljanje, vrednovanje i očuvanje genetskih resursa važan je zadatak kako bi se smanjila erozija gena i time očuvala biološka raznolikost.

  1. 🌿🔬 Novo istraživanje financirano kroz Hrvatski nacionalni program očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih resursa za prehranu i poljoprivredu, od strane Splitsko-dalmatinske županije i projekta INOMED-2I otkriva fascinantnu fenotipsku raznolikost sorti šipka, koristeći morfološke i kemijske karakteristike plodova kao ključnih pokazatelja! 📊🍎
  2. 🧬🍃 Istraživači su proučavali različite sorte šipka koje se uzgajaju u Nacionalnoj banci mediteranskih voćnih vrsta na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu kako bi identificirali njihove jedinstvene osobine te omogućili lakšu identifikaciju i odabir najboljih sorti za uzgoj i tržište. 🌱✨

3. 📚🔍 Rezultati su objavljeni u znanstvenom radu pod nazivom ‘Phenotypic Diversity of Pomegranate Cultivars: Discriminating Power of Some Morphological and Fruit Chemical Characteristics’, kojim su definirana i izdvojena morfološka svojstva ploda, arilusa (zrna), kao i neka kemijska svojstva ploda za određivanje raznolikosti sorata te njihovo prioritetno korištenje kod morfološkog opisivanja. 🌸🍋

4. 🌐🍇 Ova studija po prvi puta prikazuje detaljan opis autohotonih sorti šipka, posebice onih koje se ne uzgajaju komercijalno, što će doprinijeti njihovom očuvanju te pomoći poljoprivrednicima u poboljšanju proizvodnje i kvalitete ploda šipka. 🚜🌞

5. 👨‍🔬📈 Uz naprednu statističku obradu podataka, istraživači su uspjeli precizno klasificirati sorte šipka, doprinoseći utvrđivanju i očuvanju genetske raznolikosti te stvarajući osnovu za buduće oplemenjivačke programe. 🌿🌍

Rad je dostupan u otvorenom pristupu na slijedećoj poveznici: horticulturae-pomegranate.