Satelitska rješenja za precizno vinogradarstvo: poboljšanje održivosti i učinkovitosti upravljanja vinogradima

Pregledni znanstveni rad “Satellite Solutions for Precision Viticulture: Enhancing Sustainability and Efficiency in Vineyard Management” 🍇🚀, objavljen u časopisu Agronomy (Q1, IF = 3,5, područje Poljoprivreda), financiran je iz projekta INOMED-2I (09-207/1-23), podržanog od strane fonda Europske Unije – NextGenerationEU.

U svjetlu klimatskih izazova, degradacije tla, kontaminacije voda, gubitka bioraznolikosti i ozbiljnih zdravstvenih prijetnji uzrokovanih intenzivnim korištenjem agrokemikalija, ovaj rad fokusira se na inovativna satelitska rješenja kao održiv i učinkovit pristup upravljanju vinogradima. Ova nastojanja dodatno su potaknuta EU regulatornim naporima, uključujući Akcijski plan EU-a za 2050. “Zdrav planet za sve” i Europski zeleni plan, i usklađena s međunarodnim ciljevima održivosti Ujedinjenih naroda s konačnim ciljem postizanja okoliša bez toksina.

Rad detaljno razmatra evolucijski napredak satelitskih tehnologija te (pre)procesna poboljšanja prostorne i spektralne razlučivosti satelitskih slika. Satelitske tehnologije omogućuju precizno praćenje vinograda, nudeći uvide u prostorno-vremensku varijabilnost, vlagu tla te bujnost i zdravlje vinove loze. Posebna pažnja posvećena je integraciji satelitskih podataka s podacima sa terena, što omogućuje generiranje preciznih mapa za ciljanu i varijabilnu primjenu inputa.

U radu se također istražuje učinkovitost različitih vegetativnih indeksa u evaluaciji prostorno-vremenskih varijacija zdravlja, sadržaju vode, razine klorofila i ukupne vitalnosti vinove loze. Razmatraju se i izazovi u korištenju satelitskih podataka u vinogradarstvu, uključujući heterogene piksele i potrebu za rigoroznom provjerom valjanosti podataka, čime se otvaraju nove mogućnosti za precizniju i učinkovitiju primjenu istih.

Rad pomaže u optimizaciju korištenja vode, nadzora zdravlja vinove loze te smanjenja upotrebe agrokemikalija, dok istovremeno osigurava vrhunsku kvalitetu grožđa i smanjuje ekološki otisak vinogradarskih tehnika.

Rad Mucalo i suradnika, 2024. dostupan je na https://www.mdpi.com/2073-4395/14/8/1862