🍇🔬🧫 Autohtoni kvasci iz Dalmacije – ključ za jedinstvena vina?

Znanstveni rad „Unlocking the potential of indigenous Saccharomyces cerevisiae from Maraština grapes for use as starter cultures in the winemaking process“ objavljen u časopisu Applied Food Research, izdavača Elsevier (Q1, IF: 6.2), financiran je iz projekta INOMED-2I (09-207/1-23), podržanog od strane fonda Europske Unije – NextGenerationEU.

U najnovijem znanstvenom radu izolirano je i detaljno analizirano 117 autohtonih sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae iz spontanih fermentacija mošta sorte Maraština iz tri vinogradske podregije Dalmacije.

 Zašto je to važno?

U svijetu vina sve više se ističe važnost mikrobiološkog terroira – ideje da prirodna mikrobiota, baš poput tla i klime, pridonose prepoznatljivosti vina. Upravo zato ovi autohtoni sojevi kvasaca imaju velik potencijal kao početne kulture (starteri) u fermentaciji vina.

💡 Najvažniji rezultati istraživanja:

  • Sojevi iz Srednje i južne Dalmacije (CSD) pokazali su visoku otpornost na sumporni dioksid i visoke razine šećera, uz smanjenu proizvodnju nepoželjnih spojeva poput H₂S i octene kiseline.
  • Sojevi iz Sjeverne Dalmacije (ND) bolje su podnosili veće koncentracije alkohola, ali su imali skromniji aromatični potencijal.
  • 11 najperspektivnijih izolata odabrano je za daljnje testiranje – svi su uspješno završili fermentaciju u 15 dana.
  • Usporedba s komercijalnim sojem EC 1118 pokazala je da autohtoni sojevi stvaraju kompleksniji profil arome, osobito kroz povećanu proizvodnju estera (voćne i cvjetne note).

Ovo istraživanje potvrđuje da autohtoni kvasci odražavaju karakter podneblja iz kojeg potječu, a njihova upotreba može pomoći u stvaranju autentičnih, prepoznatljivih vina. Takav pristup podržava održivost, bioraznolikost i očuvanje regionalnog identiteta vina.

🔗Više detalja može se pronaći na poveznici:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502225004500

#AutohtoniKvasci#Terroir#SaccharomycesCerevisiae#INOMED2I#Znanost

Javna nabava – tekućinski kromatograf

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša provodi postupak javne nabave za predmet nabave tekućinski kromatograf.

Dana 03. srpnja 2025. godine objavljena je javna nabava za navedeni predmet nabave – LINK za pristup: https://eojn.hr/tender-ca/8609

Kriterij za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta, kriterij ta odabir ponude, opći podaci o postupku nabave te upute za ponuditelje dosupni su na poveznici EJON.hr.

Rok za dostavu ponuda je 25.srpnja. 2025 u 12:00:00 sati.

Festival znanosti 2025: Učenici otkrili svijet znanosti i poljoprivrede

U sklopu Festivala znanosti 2025, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša ugostio je 8. svibnja skupinu mladih posjetitelja zainteresiranih za znanost i poljoprivredu.

Tijekom posjeta, učenici su imali priliku saznati više o aktualnim istraživanjima i aktivnostima Instituta, uključujući projekte INOMED-2I, PRIMA Safe-H2O-Farm, BeerBy-4-OliveFly, WINE AROMAS, WI.GRA.GENE, Tolvin i druge zanimljive inicijative koje povezuju znanost i praksu….💧🌱i tako čuli zanimljiva predavanja o aktualnim istraživanjima i naučili puno iz područja masline, vinove loze, ulja i vina.

Svoje znanje i entuzijazam podijelili su: 🔬🍇 🫒🍷🌿 Mate Čarija, Ana Boban, Natalija Bulaš, Luka Čotić i Katarina Lukšić.

💚🔬

#FestivalZnanosti #InstitutZaJadranskeKulture #ZdravstvenaŠkolaSplit #ZnanostZaSve #Maslina #VinovaLoza #MaslinovoUlje #Vino #Poljoprivreda #Maslinarstvo #Vinogradarstvo #Istraživanje

Nova članica istraživačkog tima!

Maja Ozretić Zoković, mag. ing. agr. – nova je članica našeg tima INOMED-2I i pridružuje se istraživačkoj skupini „Testiranje i razvoj novih tehnologija u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda“

Maja je magistra inženjerka agronomije koja je od 2012. godine stručna suradnica na Institutu za jadranske kulture. Od 2015. godine Voditeljica je kvalitete Enološkog laboratorija, a 2022. godine upisala je doktorski studij u okviru kojeg istražuje utjecaj vodnog stresa na metabolite u listovima vinove loze i divlje loze.

🎨+🧪+🫒 = Inspiracija

📅 Dana 20. ožujka 2025. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša ugostio je studente Dizajna vizualnih komunikacija s Umjetničke akademije u Splitu. 🎨👩‍🎓👨‍🎓

Tijekom posjeta, studenti su se upoznali s istraživačkim aktivnostima koje Institut provodi u području poljoprivrede i prehrambene tehnologije, a osobito s različitim multidisciplinarnim pristupima projekata koji su u tijeku a koji spajaju znanost, inovacije i tradiciju mediteranske poljoprivrede, uključujući naš INOMED-2I.

🫒 Članica tima Maja Jukić Špika naglasak je stavila na ekstra djevičansko maslinovo ulje kroz interaktivnu radionicu. Studenti su naučili kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, razumjeti osnovne kriterije njegove ocjene, te saznati više o spojevima koji utječu na nutritivnu vrijednost i stabilnost ulja, poput fenolnih spojeva i tokoferola.

🔬 Kroz spoj teorije i prakse, studenti su dobili uvid u način na koji se znanstvenim metodama istražuju karakteristike i kvaliteta maslinova ulja.

Hvala – veselimo se budućim susretima i suradnjama! 🤝

#INOMED2I #maslinovoUlje #ekstradjevičansko #znanost #studenti #UmjetničkaAkademijaSplit #senzorskaAnaliza #istraživanje #radionica #maslinarstvo #ZOKvaliteta

🧪 Znanost u službi maslinova ulja – INOMED-2I na “Noćnjaku 2025”! 🌿

Naš istraživački tim INOMED-2I sudjelovao je na Noćnjaku 2025 – vodećem događaju posvećenom maslinarstvu i uljarstvu, koji je ove godine održan na otoku Rabu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. 🫒

Predstavili smo najnovije rezultate istraživanja, inovativne pristupe i tehnologije u preradi i analizi maslinova ulja i aktivno sudjelovali u radu znanstveno-stručnog skupa, koji je i moderirala članica tima, dr. sc. Mirella Žanetić.

🫒Mirella Žanetić održala je predavanje pod naslovom:
“Kemijska i senzorska karakterizacija maslinovih ulja otoka Hvara”,
u kojem je predstavljen projekt u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom (SDŽ): 📝 “Povećanje konkurentnosti djevičanskih maslinovih ulja otoka Hvara – utvrđivanje kvalitativnih svojstava kao baze za izradu specifikacije za dobivanje Zaštićene oznake izvornosti (ZOI)”. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja analizirana su ulja najzastupljenijih hvarskih sorata. Dobiveni rezultati čine temelj za izradu specifikacije i pokretanje postupka zaštite “Hvarskog maslinova ulja” ZOI oznakom

🫒Maja Jukić Špika održala je predavanje pod naslovom:

🔬“Antioksidansi u djevičanskom maslinovom ulju: Prva linija obrane u borbi protiv oksidacije” – Safe-H2O-Farm. Zajedno s kolegicama Natalijom Bulaš, Mirellom Žanetić i Eldom Vitanović, istaknula je ključne čimbenike koji utječu na stabilnost maslinova ulja. Kisik, ioni metala, fenolni spojevi i tokoferoli igraju važne uloge u tom procesu – ali tko u konačnici odnosi pobjedu? 🏆Odgovor je predstavljen na predavanju, a znanost potvrđuje da su fenolni spojevi i tokoferoli najjači saveznici u borbi protiv oksidacije, pomažući očuvanju kvalitete i nutritivne vrijednosti ulja. 🫒🔥

💡 Kroz projekte INOMED-2I, Safe-H2O-Farm, i istraživačke aktivnosti sa SDŽ, naš tim nastavlja s razvojem strategija za optimizaciju stabilnosti, kvalitete i funkcionalnih svojstava djevičanskih maslinovih ulja, pružajući znanstvenu podlogu za zaštitu podrijetla i jačanje konkurentnosti lokalne proizvodnje.

INOMED2I #Noćnjak2025 #maslinovoUlje #istraživanje #Hvar #SDŽ #ZOI #SafeH2OFarm #maslinarstvo #uljarstvo #znanstvenitims

🔬🌿 Istraživanje eteričnih ulja smilja!

U novom objavljenom znanstvenom radu glavna autorica, dr. sc. Tonka Ninčević Runjić, sa suradnicama je predstavila istraživanje usmjereno na analizu eteričnih ulja prirodnih populacija smilja prikupljenih duž istočne obale Jadrana, a potom uzgojenih ex situ pod ujednačenim uvjetima.

Cilj istraživanja bio je utvrditi uzrok varijabilnosti u sastavu eteričnog ulja, tj. radi li se o fenotipskoj plastičnosti ili genetskoj prilagodbi.

Ključni rezultati:
Uzorkovano 18 populacija 🌱
Identificirana 84 spoja 🔬
Populacije su pokazale značajne razlike u devet spojeva, pripisane genetskoj prilagodbi izvornom okolišu
Utvrđena su tri kemotipa smilja

📌 Zanimljivosti:
🔗 Rezultati su pokazali značajnu i jaku korelaciju između biokemijske i bioklimatske udaljenosti. 🌦️
Korelacije između 18 glavnih spojeva smilja i bioklimatskih varijabli prirodnog okoliša populacija otkrile su da su BIO14 (💧 oborine najsušeg mjeseca) i BIO15 (🌍 sezonalnost oborina) najinformativnije varijable.

🔬 Ovi rezultati mogu poslužiti kod selekcije populacija smilja s poželjnim prilagodbama, kako bi se dobili komercijalni kultivari koji osiguravaju visokokvalitetno eterično ulje smilja.

Navedeno je objavjeno u znanstvenom radu „Phenotypic plasticity vs. local genetic adaptation: essential oil diversity of natural immortelle (Helichrysum italicum (Roth.) G.Don) populations along eastern Adriatic coast“ objavljenom u časopisu Frontiers in plant science (Q1, IF = 4.1). Rad je financiran iz projekta INOMED-2I (09-207/1-23), podržanog od strane fonda Europske Unije – NextGenerationEU.

Cijelovitom radu možete pristupiti na poveznici: https://www.frontiersin.org/journals/plant-science/articles/10.3389/fpls.2025.1467421/full

#Istraživanje #Smilje #EteričnaUlja #GenetskaPrilagodba #Priroda #Biokemija #Znanost #INOMED-2I

INOMED-2I na radionici “Kako uspješno prijaviti Horizon Europe projekte?”

U srijedu, 18. prosinca 2024., u 12:00 sati, imali smo čast sudjelovati na radionici “Kako uspješno prijaviti Horizon Europe projekte?”, koja se održala u Velikoj predavaonici Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. 🏛️

Dr. sc. Maja Jukić Špika, voditeljica projekta INOMED-2I, održala je predavanje pod nazivom „Istraživačke grupe Instituta za jadranske kulture: spoj znanja i inovacija“, kroz koje je predstavila rad projekta INOMED-2I. 💡

Radionicu je moderirala dr. sc. Ina Ćorković s Instituta, a glavnu riječ su imale stručnjakinje iz RISE-a (Research and Innovation Services d.o.o.) – dr. sc. Ivana Vuka, Bruna Paučić i Gabrijela Radić, koje su održale predavanja i praktične vježbe na temu: “Od ideje do projektnog prijedloga: savjeti i iskustva za prijavu Horizon Europe projekata.” 📝🌱

Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati u ovoj korisnoj radionici i učiti od drugih. Zajedno gradimo snažniju istraživačku i inovacijsku zajednicu u Mediteranu! 🌍✨

#INOMED2I #HorizonEurope #Istraživanje #Inovacije #ProjektnePrijave

✅ Održan sastanak projektnog tima

U petak, 13. prosinca 2024., u knjižnici Instituta održan je sastanak našeg projekta “Povećanje inovativnosti istraživanja u poljoprivredi i šumarstvu Mediterana osuvremenjivanjem infrastrukture i unaprjeđenjem izvrsnosti istraživačke grupe – INOMED-2I”. 🕚

📋 Dnevni red bio je fokusiran na ključne točke projekta:
✅ Pregled ostvarenih ciljeva i pokazatelja tijekom prve godine provedbe
✅ Planiranje aktivnosti i koraka za drugu godinu projekta

Sastanak je bio sjajna prilika za naš tim da sagleda dosadašnje uspjehe, razmotri izazove te osigura da i dalje idemo u pravom smjeru prema ostvarenju ciljeva projekta. 🚀

Hvala svim sudionicima na aktivnom doprinosu i konstruktivnim prijedlozima – s optimizmom ulazimo u novu projektnu godinu!

#INOMED2I #ZnanostIInovacije #IstraživanjeMediterana

🌍✨ INOMED-2I na “City SCIence – I Explore”! ✨🌊

🎉 Tim istraživača našeg projekta s ponosom je sudjelovao na mini reprizi Europske noći istraživača 2024! Jedan od niza događaja u sklopu inicijative pod nazivom Reconnecting Science with the Blue Society – Blue-connect 2.0 održan je 14. prosinca 2024. u Splitu, 👩‍🔬 🎄✨ u blagdanski duhu nazvanog “City SCIence – I Explore”!

Među sudionicima iz drugih znanstvenih institucija, boje našeg tima s ponosom su branili Tonka Ninčević Runjić, Ana Boban, Marko Runjić, Ana Mucalo i Mate Čarija, uz podršku kolega iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Ovi predani suradnici projekta INOMED-2I s velikim su entuzijazmom predstavili aktivnosti projekta, nadahnjujući djecu, studente i mlade zaljubljenike u znanost da otkriju ljepotu istraživačkog rada.

Naši briljantni istraživači još su jednom pokazali kako se znanstvena otkrića kao i analize akreditiranog Enološkog laboratorija mogu primijeniti u svakodnevnom životu na zabavan i pristupačan način – ovog puta kroz eksperimente savršeno prilagođene blagdanskom ugođaju.

🌟 Oduševljeni smo što znanost činimo pristupačnom, uzbudljivom i inspirativnom za sve! 🚀